Novembar 2011

Napunili smo pet godina! Već, ili tek? Kako kome.

Novembar 2011

Ja pišem tek 61. završnu reč (6-1=5) za broj po čijem ću izlasku vrlo brzo, pet dana kasnije, navršiti tek 41. godinu (4+1=5) i sa neskrivenim ponosom vam kažem da pet godina to radim sa elanom i entuzijazmom dvadesettrogodišnjaka (2+3=5).

Pet je među brojevima važan kao princip poretka, izražen pentagramom, „Solomonovim slovom”, u koji se može ucrtati čovek uspravne glave sa ispruženim rukama i nogama, iako je „Vitruvijev čovek” daleko poznatiji zahvaljujući Leonardu. Neka tumačenja broj pet dovode u vezu sa simbolikom života, a često nosi i simboliku ravnoteže. U Fibonačijevom nizu broj pet je peti po redu. Takođe, postoji i pet alegorijskih stepenika koji predstavljaju strpljenje,umerenost, oprez, skromnost i ljubaznost. Asocijacije i tumačenja inspirisane brojem pet nemoguće je nabrojati, ali bih se malo zadržao na popularnoj Betovenovoj Petoj simfoniji.

Jedna od Betovenovih omiljenih tema, ideal herojstva, u ovoj simfoniji se sa pojedinačnog nivoa prenosi na opšti, na nivo čovečanstva. Iako većina prepoznaje prva četiri tona ovog maestralnog dela, Betovenova poruka dolazi na kraju, kada početni „sudbinski” motiv prerasta u trijumf. Pobedu čovečanstva i ljudskosti. Asocira li vas to na omiljeni časopis?

Prema nekim muzikolozima razlog popularnosti Pete simfonije leži u vanrednom jedinstvu forme i sadržaja, a saglasićete se, to krasi i National Geographic. Preporučujem vam delo u celosti, uz čitanje. Ako niste raspoloženi za Betovena, džez standard Take Five može biti dobro rešenje, a od brojnih verzija odabraćete onu koja odgovara vašem senzibilitetu.

Srećan nam rođendan, hvala vama čiji je pogled na ovim redovima i svima koji su na bilo koji način doprineli stvaranju časopisa NG Srbija u proteklih pet godina.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.