Puževi koji plove na mehurićima

Skoro svim puževima sluz pomaže pri kretanju ili pri slanju hemijskih poruka.

Puževi koji plove na mehurićima

Morski puževi iz porodice Janthinidae, čija veličina ne prelazi ni dva i po centimetra, imaju odličnu strategiju u korišćenju sluzi – koriste je da naprave plovilo sazdano od mehurića na kom plutaju po površini okeana. U osnovi ovog metoda je veština: puž savija svoje telo kojim zahvata vazduh, a novonastali mehurić pridodaje na ostatak i tako širi svoje plovilo. Učinak onih koji mogu da proizvedu najviše sluzi je oko jedan sluzni mehur u minutu.

Janthinidae su sekvencijalni hermafroditi (postaju ženke u zrelosti), ali životna pravila pre plovidbe mogu da odstupaju. Mladi mužjak najređeg roda Recluzia određeno vreme lagodno živi tako što se prikači na ženku koja pluta. Međutim, korist nije jednostrana. „Mužjak ima mesto gde može da ostane, a oboma se pruža šansa za reprodukciju”, kaže Silija Čerčil sa Univerziteta Mičigen. Drugi rodovi, međutim, posle reprodukcije bivaju odbačeni. Kada se izlegu, larve Janthina janthina padaju u okean i tamo se njišu sve dok ne budu u stanju i same da plove. –Džona Rizo

Ljubičasti puž Janthina pluta izvrnuto (ovde zajedno sa školjkom koja ga koristi kao prevoz) jer nema osećaj za gravitaciju.

FOTOGRAFIJA: DENIS REJKbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.