Opasnost i želja na Okrutnoj planini

Sutra je naš dan

Opasnost i želja na Okrutnoj planini

Najzad sviće jutro koje im daje nadu: 22. avgust, logor IV, 7.950 metara. Oluje su prošle, sneg je prestao da pada, a nebo je plavo, bez ijednog oblačka, dokle god pogled dopire.

Tokom većeg dela jula i prve polovine avgusta šestoro članova međunarodne ekspedicije K2 Severni stub 2011. cimalo se gore-dole u pokušaju da osvoje retko osvajani Severni greben drugog najvišeg vrha na svetu. Oni su jedini koji kreću sa nepristupačne kineske strane K2, džinovskog vrha planinskog venca Karakorum, visokog 8.611 metara, na kinesko-pakistanskoj granici. A pritom ne koriste ni boce sa kiseonikom ni lokalne nosače naviknute na veliku nadmorsku visinu.

Ekipa malobrojna, ali zato vrlo iskusna. Dvojici planinara iz Kazahstana, Maksutu Žumajevu (34) i Vasiliju Pivcovu (36), ovo je šesti, odnosno sedmi pokušaj da osvoje K2. Poljski snimatelj Darijuš Zaluski (52) veteran je sa tri pokušaja, dok je 49-godišnji fotograf Tomi Hajnrih iz Argentine već učestvovao u dve ekspedicije na K2, ali takođe nije uspeo da ga osvoji.

Ipak, najistaknutiji član je 40-godišnja Gerlinde Kaltenbruner, crnokosa bivša bolničarka iz Austrije, kojoj je ovo četvrti uspon na K2. Ako bi ovog puta uspela, postala bi prva žena u istoriji koja je bez dodatnog kiseonika savladala svih 14 svetskih vrhova koji prelaze magičnih 8.000 metara. Ona predvodi ovu ekspediciju zajedno sa svojim mužem, Ralfom Đumovicem (49), koji se već peo na sve vrhove od preko 8.000 metara (sve osim jednog bez boca sa kiseonikom) i važi za najistaknutijeg planinara u Nemačkoj. On je savladao K2 sa pakistanske strane u svom prvom pokušaju, u julu 1994. godine.

Učesnicima ekspedicije trebalo je 42 dana da podignu nekoliko logora povezanih hiljadama metara konopca duž staze na kojoj je bilo svega, od vertikalnih stena i leda do obronaka sa snegom do grudi. Probijali su se kroz duboke smetove, teglili opremu, razgrtali sneg za logore, podizali šatore i topili led. Mnogo puta morali su da se odreknu osvojenog dela puta i vrate se na prenoćište u istureni bazni logor na nižoj nadmorskoj visini, na 4.650 metara na Severnom glečeru K2.

Tog 16. avgusta ukazala im se prva i jedina prava prilika da osvoje vrh. Sneg, koji je padao tokom većeg dela leta, ponovo je počeo da veje. Tog dana stigli su do Logora I u podnožju grebena. Lavine su tutnjale, a u toku noći napadalo je preko 30 cm snega. Čekali su da svane dan, nadajući se da će se sneg sa obronaka sručiti dole pre nego što nastave uspon.

NAPISAO: ČIP BRAUN
SNIMIO: TOMI HAJNRIHbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...