Mladenovac: Problem zagađenosti starih bunara i manjih vodovoda

Nedavno završen projekat brze procene kvaliteta vode za piće u ruralnim sredinama pokazao je prisustvo ešerihije koli u 33 odsto uzoraka u malim vodovodima i individualnim bunarima širom Srbije

Mladenovac: Problem zagađenosti starih bunara i manjih vodovoda Foto: Profimedia

Slična situacija je i na teritoriji opštine Mladenovac, gde je, metodom slučajnog izbora, pregledano 13 malih vodovoda koji nisu ni u kakvoj vezi sa centralnim, kao i šest individualnih starih bunara. Rezultati su veoma loši - u deset od 13 slučajeva zabeležen je veoma visok nivo rizika.

Istraživanje je sproveo Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" prema metodologiji Svetske zdravstvene organizacije. Dva ispitana vodovoda nalaze se na teritoriji naselja Amerić i Šepšinu, jedan u Duboni, četiri u Koraćici i Velikoj Ivanči...

„Ukrštanjem podataka dobijenih prilikom pregleda malih vodovodnih sistema i laboratorijskih rezultata, uočen je veoma visok nivo rizika, koji zahteva prioritetno sprovođenje mera za poboljšanje vodosnabdevanja“, navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, koji je učestvovao u studiji.

U preostalim vodovodima registrovan je srednji nivo rizika po zdravlje korisnika, koji takođe zahteva poboljšanje stanja.

Prisustvo bakterija koje su indikatori fekalnog zagađenja registrovano je u šest posmatranih sistema, a povećana koncentracija nitrata u pet ispitivanih vodovoda. Ujedno, njihove vrednosti bile su i trostruko veće u odnosu na dozvoljeni nivo!

Velika dubina

Veliki problem kod bunara dubine do 15 metara, kakva je većina vodoizvorišta u prigradskim opštinama, jeste mikrobiološka neispravnost. Ona se u redovnom radu Gradskog zavoda za javno zdravlje evidentira u više od 80 odsto uzoraka.

„Kada su u pitanju individualni bunari, visok nivo rizika uočen je u četiri od šest posmatranih bunara. Najveći problem je sa nitratima, što potvrđuju i analize vode koje svakodnevno radimo na zahtev vlasnika bunara. Zabrinjava i to što koncentracija ovih soli negde dostiže skoro petostruku vrednost u odnosu na normativ“, ističu iz Zavoda.

Nestručno održavanje

Septičke jame i stajnjaci u blizini bunara jedan su od najčešćih uzroka zagađenja. Odsustvo dezinfekcije vode za piće jeste razlog lošeg kvaliteta, i to u 71 procenat ispitivanih seoskih vodovoda. Ujedno, problem su i neograđena i neobeležena izvorišta, ali i nestručno i neadekvatno održavanje bunara i malih sistema za vodosnabdevanje.

Izvor: Novosti

Zapratite National Geographic Srbija na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...