12 stvari koje možda niste znali o Dunavu

Od kulturnog blaga prestonica do veličanstvenih krstarenja, Dunav predstavlja žarište aktivnosti u centralnoj i južnoj Evropi, a kroz Srbiju protiče dužinom od 588 kilometara.

7. Dunav je najduža "neruska" reka u Evropi

Najduža reka u Evropi je Volga - neverovatni vodeni prostor koji obuhvata površinu od 3 692 kilometara u zapadnoj Rusiji. Druga najduža reka je Dunav, 2.860 kilometara, i teče od Nemačke do Ukrajine.

588 utisaka: Kratak film o predivnom toku Dunava kroz Srbiju

8. Dunav je bio omiljena destinacija mnogim umetnicima

On nije samo plovni put, već i važna kulturna znamenitost. Inspirisao je brojne mitove, romanske pesme, kompozicije i stotine modernih romana.

9. Dunav je atraktivna destinacija za krstarenja

Ova reka se razvila u vredan turistički dragulj, koji posećuju ljudi iz svih zemalja.

10. Dunav je prirodno stanište raznim vrstama flore i faune

Dunav se može pohvaliti brojem od dve stotine vrsta riba koje žive u njegovoj vodi. Kroz istoriju je predstavljao i važan izvor hrane, posebno jesetre.

11. Skoro 30 procenata Dunava protiče kroz Mađarsku

Dunav izvire u Nemačkoj, ali se Mađarska smatra njegovim pravim domom. Više od 30 procenata Dunava je smešteno u ovoj zemljom, što je čini najboljom državom za uživanje u krstarenjima ovom rekom.

12. Rodno mesto Dunava

Švarcvald je mesto u Nemačkoj gde Dunav počinje svoj put od 2.800 km do Crnog mora. Dunav počinje kao nekoliko manjih reka, koje se sreću i postaju jedan od najvažnijih plovnih puteva u Evropi.

 

 bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...