12 stvari koje možda niste znali o Dunavu

Od kulturnog blaga prestonica do veličanstvenih krstarenja, Dunav predstavlja žarište aktivnosti u centralnoj i južnoj Evropi, a kroz Srbiju protiče dužinom od 588 kilometara.

12 stvari koje možda niste znali o Dunavu Foto: Profimedia

1. Dunav teče od Nemačke do Crnog mora

Neverovatna dužina i tok od istoka ka zapadu, učinili su ovu reku središtem različitih istorijskih događaja. Dunav nastaje spajanjem dve reke Breg i Brigah u regiji Crna šuma u Nemačkoj i uliva se u Crno more.

2. Na dnu Dunava nalaze se brojni moćni ratni brodovi

Godine 1944, predvidevši da je poraz neizbežan, stotine nemačkih brodova plovilo je Dunavom kako bi izbegli da budu zarobljeni od strane Sovjetskog saveza. Danas, ratni brodovi se mogu videti sa obala Dunava u leto, kada opadne nivo vode u koritu.

Veličanstveni Dunav, moćna reka koja spaja narode i civilizacije

3. Rute popularnih biciklističkih trka nalaze se uz Dunav

Dunav je važna znamenitost, ali i turistička atrakcija. Kako prolazi kroz glavne gradove, uz njega je napravljeno mnoštvo biciklističkih i staza za pešačenje.

4. Milione ljudi snabdeva vodom za piće

Ogromna količina vode u koritu Dunava čini ga najzdravijim izvorom pijaće vode u centralnoj Evropi.

5. Predstavlja jedan od najbitnijih plovnih puteva u Evropi

Preko Bavarskog kanala, Dunav povezuje Atlantski okean sa Crnim morem. Zahvaljujući svojoj širini, Dunavom mogu da plove i veliki brodovi.

6. Prolazi pored ili kroz deset različitih država

Tok Dunava od izvora ka ušću prolazi kroz različite zemlje, ali i četiri prestonice: Beč, Beograd, Budimpešta, Bratislava... ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.