U zagađenoj reci Đetinja zabeležen veliki pomor ribe

Uzrok masovnog pomora ribe u reci Đetinja u Užicu još uvek nije poznat, ali se smatra da je do pomora došlo kada su se u reku izlile otpadne vode nizvodno od mosta.

U zagađenoj reci Đetinja zabeležen veliki pomor ribe Foto: Profimedia

Đetinja je najpre pobelela, a onda su na njenoj površini počele da se pojavljuju polumrtve ribe. 

Tačan uzrok zagađenja reka i pomora ribe će se znati tek za pet do sedam dana koliko je potrebno da Zavod za javno zdravlje obavi analize, ali Dunja Đenić, gradska većnica za ekologiju, smatra da prve indicije ukazuju da zagađenje potiče iz Volujačkog potoka.

Međutim, pojedinci smatraju da su ove tvrdnje nelogične jer se Volujački potok uliva u Đetinju uzvodno od Plaže, a reka je pobelela pedesetak metara nizvodno od kupališta, baš od mesta gde se u nju uliva kanalizacioni kolektor.

Saznajte i Koje su najzagađenije reke u Srbiji?

Zagađenje reka u Srbiji poslednjih godina stalno raste, a ukoliko se ne preduzmu određene mere i smanji stopa zagađenja, moglo bi da dođe do velikih ekoloških posledica.

Đetinja

Đetinja je reka koja nastaje na obroncima planine Tare, u Pustom polju kod sela Kremna. Protiče kroz Užice, a kod Požege se, nakon 75 kilometara, spaja sa rekom Moravicom i tako nastaje reka Zapadna Morava.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.