Veliki uspeh australijskih naučnika: Konačno otkriveni koreni indonežanskih hobita

Najopsežnija studija na kostima „Homo florensiesisa“, vrste malih ljudi koji su pronađeni na indonežanskom ostrvu Flores 2013. godine, otkrila je nove dokaze o evoluciji hobita.

Veliki uspeh australijskih naučnika: Konačno otkriveni koreni indonežanskih hobita Foto: Facebook

Studija Australijskog nacionalnog univerziteta je otkrila da je vrsta Homo floresiensis, koja je nazvana hobiti zbog niskog rasta, najverovatnije srodna vrsti Homo habilis, jednoj od najranijih ljudskih vrsta pronađenih u Africi pre 1.75 miliona godina. 

Pogledajte i Otkriveno lice pravog hobita

Zahvaljujući opsežnim podacima otkriveno je i da ne postoje dokazi koji bi potvrdili popularnu teoriju da je Homo floresiensis evoluirao od Homo erectusa, jedinog ranog čoveka koji je živeo u području sa fosilima koji su otkriveni na indonežanskom kopnu Jave. 

„Moguće je da je Homo floresiensis evoluirao u Africi i migrirao ili da se zajednički predak preselio iz Afrike i negde evoluirao u vrstu Homo floresiensis“, kaže autor studije dr Debi Argue iz Škole za arhaelogiju i antropologiju na australijskom univerzitetu. Poznato je da je Homo floresiensis živeo na ostrvu Flores do pre otprilike 54.000 godina.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...