Porođaj među oblacima: Na osnovu čega se određuje državljanstvo beba rođenih u avionu?

Od čega zavisi čije će državljanstvo dobiti beba koja se rodi u avionu? Da li beba u tom slučaju dobija besplatne avio karte do kraja života?

„Pre svega, ako se leti iz zemlje koja je potpisala sporazum o Smanjenju broja lica bez državljanstva, onda će dete dobiti državljanstvo zemlje u kojoj je avion registrovan. Ukoliko zemlja nije deo tog sporazuma, onda će lokacija aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru odrediti bebino državljanstvo. Na primer, ukoliko se dete rodi iznad vazdušnog prostora SAD-a, biće Amerikanac. Ukoliko ta zemlja ne dozvoljava da dete dobije njihovo državljanstvo, ona će usvojiti državljanstvo majke ili oca“, kaže Tanwar.

Ista ova pravila važe i za bebe rođene na kruzerima.

Neobično istraživanje: U kojim zemljama bebe najviše, a u kojim najmanje plaču?

Da li bebe dobijaju besplatne avio karte do kraja života?

Bez obzira na državljanstvo, nekad se smatralo da će sve bebe rođene u avionu dobiti besplatne avio karte do kraja života. Ipak, stvari ne stoje baš tako. 

Šona Ovens je na primer dobila dve povratne avio karte za bilo koju destinaciju u svetu za svoj 18. rođendan, a iz Virgin Atlantic su bebi Virdžiniji (koja se rodila u avionu ove avio-kompanije) poklonili besplatne avio karte do 21. godine. 

Izgleda da je najbolje prošla beba koja se prošle godine rodila u avionu kompanije Buraq Air, a koja je nagrađena sa doživotnim besplatnim kartama preko njihove kompanije.

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/

 

*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbija

 bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.