7 najinteresantnijih jaja na svetu

Kako se pravi kineski specijalitet vekovno jaje, a čije jaje je teško kao nekoliko desetina kokoških jajeta? Zavirimo u priče o najzanimljivijim jajima širom sveta.

4. Jaje besmrtnosti

Prema legendi, Košej iz slovenske mitologije svoju besmrtnost održava tako što svoje srce stavlja u iglu unutar jajeta (pačjeg ili zečjeg) i onda to jaje zaključava unutar grudi.

5.  Jaje u Njujorku

Izgleda da je ovom jaju u tiganju bilo potrebno 12 godina dok se ne izlegne. The Egg, zgradu u Olbaniju u Njujorku, konstruisao je arhitekta Volas Harison, a izgradnja je počela 1966. godine i završila se 1978. godine.

Uskršnja tradicija u Rumuniji: Umetnost oslikavanja jaja (VIDEO)

Spolja izgleda kao masivna polovina jajeta napravljena od betona, ali podloga na kojoj struktura jajeta stoji se zapravo proteže šest spratova ispod zemlje. Ovo Jaje koriste dva pozorišta za različite koncerte i performanse.


Foto: Profimedia

6. Slonovska ptica

Nagrada za izleganje najvećih jaja na svetu bi definitivno otišla slonovskoj ptici, koja je najveća ptica koja je ikada hodala Zemljom (pre više od 2.000 godina je nastanjivala Madagaskar), a koja je bila visoka 3 metra i težila 400 kg.

Ostajući verna svom imenu, jaje  slonovske ptice je dugačko oko 28 cm i teško 8.5 kg (što je ekvivalentno težini od nekoliko desetina kokoških jaja).

7. Vekovno jaje

U pitanju je kineski specijalitet koji se još naziva i pidan, a hemija stvaranja i očuvanja vekovnog jaja dolazi iz reakcije između jake alkalne supstance i belanca, koja pretvara belance pretvara u želatin

A rastvor u kojem se jaja čuvaju, a koji sadrži i vodonik-sulfid reaguje sa gvožđem žumanca, rezultirajući tamnozelenom nijansom u centru jajeta.


Foto: Profimedia

 

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/

 

*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbijabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...