7 najinteresantnijih jaja na svetu

Kako se pravi kineski specijalitet vekovno jaje, a čije jaje je teško kao nekoliko desetina kokoških jajeta? Zavirimo u priče o najzanimljivijim jajima širom sveta.

7 najinteresantnijih jaja na svetu Vegrevil pisanka Foto: Profimedia

1. Vegrevil pisanka

Pisanka je tradicionalno ukrašeno uskršnje jaje u Ukrajini, a Vegrevil pisanka se nalazi u Vegrevilu u Alberti i nalazi se na visini od 9.4 metara, dugačko je 7.8 metara i široko 5.5 metara.

Ovo jaje je izgrađeno 1974. godine za proslavu stogodišnjice Kraljevske kanadske konjičke policije i treba da simbolizuje harmoniju i vitalnost.

2. Faberžeova jaja

Faberžeova jaja datiraju iz 1885. godine kada je ruski car Aleksandar III naručio juveliru Karlu Petru Faberžeu da napravi zlatno jaje kao uskršnji poklon za njegovu suprugu Mariju Fjodorovnu, a moguće je to bio i poklon za njihovu dvadesetogodišnjicu braka. Po jedno jaje kao poklon supruzi je postalo tradicija koja se prekinula 1917. godine.

Kraljevska kolekcija Faberžeovih jaja od ukupno 50 (i još dva nezavršena primerka) se sastoji od jaja koja su pravljena od skupocenih metala,poput zlata, srebra, nikla i bakra i ukrašavana dragim kamenjem, safirima, rubinima... U sebi su sadržala različita iznenađenja od medaljona, voza, labuda do srca, kočija i pupoljaka.

 
Foto: Profimedia

3. Jaja kljunara

Reptili i ptice nisu jedini koji mogu da izlegu jaja, već to može i čudna grupa životinja pod nazivom kljunari, čiji članovi uključuju platipuse i četiri vrste ehidne, prema Muzeju paleontologije na Univerzitetu u Kaliforniji. Predstavljaju jedine sisare koji mogu da polože jaja i imaju samo jedan otvor koji se zove kloaka i služi i za izmet i za reprodukciju.

Saznajte i 6 zastrašujućih mitoloških bića iz celog sveta

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.