Tajne svemira: 12 neobičnih činjenica koje možda niste znali o Sunčevom sistemu

Saznajte kako se otkrivaju komete, na kojoj planeti se nalazi najveći vulkan, a koja je poznata po supermoćnim vetrovima... Zavirimo u najdublje misterije Sunčevog sistema.

7. Planine na Plutonu

Pluton je dugo bio smatran za devetu planetu, ali sada pripada patuljastim planetama. U neverovatna otkrića na Plutonu spadaju pre svega ledene planine koje su visoke 3.300 metara što indicira da je Pluton bio geološki aktivan pre 100 milona godina. Ipak, geološka aktivnost zahteva energiju, a izvor te energije unutar Plutona je i dalje misterija.

8. Velika crvena pega na Jupiteru se smanjuje

Osim što je najveća planeta u Sunčevom sistemu, Jupiter je takođe domaćin i najvećih oluja. Poznata kao Velika crvena pega primećena je još 1600-ih godina, a niko ne zna zašto oluja besni vekovima. Međutim, poslednjih decenija se javila još jedna misterija, mrlja je sve manja, pa se tako 2014. godine oluja protezala preko 16.500 km, što je polovina onoga što je ikad izmereno u istoirju na Jupiteru.

9. Većina kometa je primećeno teleskopom za posmatranjem Sunca

Komete su nekad bile proizvod astronoma amatera, koji su noći provodili u posmatranju neba kroz teleskop. I dok su neke profesionalne opservatorije takođe otkrivale komete, prava otkrića su počela 1995.godine lansiranjem Solarne i heliografske opservarvatorije (SOHO).

Otada je letelica pronašla više od 2.400 kometa, što je neverovatno zato što je primarna misija posmatranje Sunca.

10. Neptun zrači više toplote nego što dobija od Sunca

Jedna od misterija vezana za Neptun jeste zašto plava planeta daje toliko više toplote nego što dobija. Neobično je, pogotovo zato što je Neptun tako daleko od Sunca. Naučnici bi voleli da znaju odgovor zato što se veruje da bi velika temperaturna razlika mogla da utiče na vremenske prilike i procese na planeti. NASA procenjuje da je razlika između izvora toplote i vrhova oblaka -160 stepeni Celzijusa.

11. Saturn ima heksagonalne oluje

Saturnova severna hemisfera ima razjarenu šestrostranu oluju, nazvanu heksagon. Otkud baš ovaj oblik još uvek je misterija, ali ono što znamo jeste da je ovaj šestougao ovde decenijama, ako ne i stotinama godina. 

12. Sunčeva atmosfera je mnogo toplija od površine

Dok vidljiva površina Sunca, fotosfera, ima 5.500 stepeni Celzijusa, gornja atmosfera ima temperaturu od milion stepeni. Ova velika temperaturna razlika za sada nema mnogo objašnjenja. NASA ima neke ideje odakle dolazi i kako se stvara grejanje: jedna od njih su toplotne bombe, koje se dešavaju kad se magnetna polja ukrste i poravnaju u koroni (zadnjem, spoljnjem delu Sunčeve atmosfere), a drugo kad se talasi plazme kreću preko sunčeve površine u koronu.

 

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/

 

*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbijaostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.