Vedrija strana rudarstva: Žene u rudnicima Srbije

Poput svojih muških kolega obavljaju poslove u svim prostorima u okviru rudnika, premda ne učestvuju u teškom fizičkom radu.

Vedrija strana rudarstva: Žene u rudnicima Srbije Rudarska inženjerka Sandra Radulović na površinskom kopu Krivelj u Boru Foto: Marija Đoković

Foto-žurnal Žene u rudniku je objavljen u National Geographic Srbija u martu 2017. godine.

Serija fotografija "Rudarke" dokument je o ženama zaposlenim u srpskim rudnicima. One rade kao inženjerke, geolozi, nadzornice... Poput svojih muških kolega obavljaju poslove u svim prostorima u okviru rudnika, premda ne učestvuju u teškom fizičkom radu. 

Pre dve godine s kolegama sam radila na snimanju kratkog dokumentarnog filma o rudniku na planini Rudnik kod Gornjeg Milanovca. Niko iz petočlane filmske ekipe pre toga nije bio u rudniku, niti smo znali da postoje žene rudari. Naš vodič kroz jamu na snimanju filma bila je nadzornica rudnika, koja je ostavila veliki utisak na nas. Iz želje da upoznam ostale rudarke u Srbiji rodila se ideja za ovaj foto-projekat, na kom sam radila pet meseci, od maja do septembra 2016. godine

Čitav projekat bio je zanimljiv test – krenula sam na put na kome je sve bilo neizvesno, jedan korak bi, ako je pravi, vodio u drugi, ali ako je pogrešan, zatvorio bi vrata između mene i tih ljudi. Pomoglo mi je to što ih je ganulo što se neko interesuje za njih. Pogotovo jer žene u rudarstvu imaju osećaj da nisu bitne koliko i muške kolege, a dobar deo javnosti nije ni svestan da postoje. 


Portret sa psom koji čuva radnice na ovom udaljenom mestu na površinskom kopu Krivelj u Boru Foto: Marija Đoković

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.