Govor tela kućnih ljubimaca: Zašto mačke ližu svoje vlasnike?

Veterinar Brus Fogl otkriva šta mačka u stvari želi da vam poruči kad vas u toku maženja liže.

Govor tela kućnih ljubimaca: Zašto mačke ližu svoje vlasnike? Foto: Profimedia

Mačke su poznate po tome da retko kada iskazuju naklonost prema vlasnicima i trenuci kada mace odluče da se maze su neprocenjivi. Međutim, da li ste se ikada zapitali šta mačka želi da vam poruči kada vas tokom maženja liže?

Veterinar Brus Fogl, koji je napisao brojne knjige o mačkama, kaže da se one lizanjem povezuju i socijalizuju. Prvi kontakt sa mačkom koja ih je omacila, mačićima je lizanje njuške i usta, što majka radi kako bi ih očistila od sluzi, ali i da bi stimulisala disanje.

Pravo na teritoriju

Lizanje je prvi osećaj dodira kojeg se mačka seća. Lizanjem mačka obeležava svoju teritoriju i ostavlja svoj miris na ćebetu na kome spava, na činiji iz koje jede, pa tako i na vama. To je znak da vas doživljava kao prijatelja i da se u vašoj blizini oseća sigurno.

Neki stručnjaci veruju da napušteni i odbačeni mačići, koji nisu doživeli da ih majke ližu dok su bili mali, pokazuju ovakve tendencije u odraslom dobu. Ukoliko ste udomili napuštenu macu, moguće je da je to razlog zbog kojeg vas maca neprestano liže.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.