Google Earth XV veka: Monah koji je napravio jednu od najpreciznijih mapa sveta

Kralj Alfonso iz Portugala je 1450-ih godina zamolio fra Maura iz Italije da napravi mapu svetu, koja je postala blago srednjovekovne kartografije.

Google Earth XV veka: Monah koji je napravio jednu od najpreciznijih mapa sveta Foto: Profimedia

Mauro je bio monah koji je Google Earth svog vremena. Poznat je po svojim kartografskim veštinama, a kralj Alfonso iz Portugala ga je angažovao da napravi mapu sveta.

Portugalci su bili željni istraživanja, a Venecija je u XV veku bila raj za kartografe. Kroz tu luku su prolazili arapski trgovci, svetski istraživači, koji su bili nepresušan izvor za Maura, kao i sve ostale kartografe.

Pad Konstantinopolja, koji se desio nekoliko godina pre nego što je završio Mauro mapu, takođe bi obezbedio bogat izvor informacija, sigurno bi izbeglice koje bi dolazile bile voljne da za hleb i piće trampe svoju priču o putovanju, kuda su prolazili, šta su videli...

Mauro je voleo dobru priču, pa je tako njegova mapa puna slika ćilibara, rubina, dijamanata i drugih vrednih stvari. Takođe je bio fasciniran i egzotičnim životinjama pa se na mapi na području Indije mogu videti zmije.

Savremenim očima, slike čudovišta, jezera u kojima je vino i kanibali samo su dokaz Maurove lakovernosti.

Kompletnu mapu možete pogledati na narednoj strani bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u majskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.