S ponosom nose svoje ožiljke: Bolni rituali u etiopskom plemenu Suri

Stavljanje tanjira u donju usnu, pravljenje ožiljaka na telu i surova borba štapovima – ovo su rituali koje udaljeno pleme u planinama jugozapadne Etiopije godinama praktikuje.

Prema Gertovim rečima, mlade devojke, ali i momci svoju kožu koriste kao slikarsko platno na kome mogu da se izraze umetnički, da ukrase sebe kako žele. 

„Koristeći kožu za umetnost, ona želi da se predstavi kao pojedinac u društvu i naglašava svoje samopouzdanje. Umetnost na njenom telu pokazuje širok raspon afričke živosti“, kaže Gert. Devojke takođe ukrašavaju svoje telo različitim rekvizitima i dekoracijom.

Ipak, pleme Suri je ponosno na svoje ožiljke

Žene prave ožiljke na svom telu tako što kožu seku žiletom, nakon čega je dižu trnom. Nakon što je koža isečena, komadići preostale kože će na kraju napraviti ožiljak.

Još jedan od neobičnih rituala u ovom plemenu jeste borba štapovima, u kojoj se takmiče muškarci u ovom plemenu. Ona predstavlja kombinaciju borilačkih veština, rituala i sporta.

Donga (borba štapovima) je tradicionalan način da muškarci impresioniraju žene i pronađu suprugu. Oni se bore sa malo ili nimalo odeće, a nasilni sukobi nekad dovode do smrti.


Foto: Profimedia

Kao što pruža mogućnost da se privuče partner, borbe koriste mladim muškarcima da vide krvoproliće, što će im, kako vođe plemena veruju, pomoći kad budu došli u okršaj s drugim plemenima.

Borbe se odvijaju među plemena Suri, koja mogu da se sastoje od između 40 i 2.500 ljudi.

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/

 

*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbijaostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.