S ponosom nose svoje ožiljke: Bolni rituali u etiopskom plemenu Suri

Stavljanje tanjira u donju usnu, pravljenje ožiljaka na telu i surova borba štapovima – ovo su rituali koje udaljeno pleme u planinama jugozapadne Etiopije godinama praktikuje.

S ponosom nose svoje ožiljke: Bolni rituali u etiopskom plemenu Suri Foto: Profimedia

U ovom udaljenom plemenu u planinama Velike rasedne doline u jugozapadnoj Etiopiji članovi prolaze kroz izuzetno bolne rituale, uključujući stavljanje tanjira u usnu, pravljenje ožiljaka i borbu štapovima. Ipak, članovi plemena Suri su ponosni na ožiljke koje nose.

Fotograf Mario Gert (40), koji inače voli da slika potrete afričkih plemena, posetio je pleme Suri i napravio fantastične portrete.

U neobičnom ritualu, žene iz plemena Suri stavljaju karakteristične glinene diskove u rupu u donjoj usni što se smatra znakom lepote. Kako bi stavile diskove, prvo moraju da izvade donja dva zuba, pa da naprave rupu. Što je veći tanjir, to više krava devojčin otac može da traži kad udaje ćerku.


Foto: Profimedia

Krave su veoma bitne u ovom plemenu i obezbeđuju status. Ne samo što su izvor mleka i krvi, već su i izvor bogatstva kojim se trguje. Prosečan čovek poseduje između 30 i 40 krava, a da bi se oženio, mora da da oko 60 krava porodici svoje buduće žene.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.