Kraljevstvo žena: Mosuo, tibetansko pleme u kojem brak ne postoji

U ovom plemenu već 2.000 godina vladaju žene, a muškarci nikada ne vode glavnu reč.

Svaka porodica se obično sastoji od 10 ili čak više članova, ali sva imovina je uvek u rukama žena. Ono što je specifično za ovo pleme jeste da praktikuju jednu vrstu otvorenog, liberalnog braka, gde je ženama dozvoljeno da imaju koliko god ljubavnika žele.

Muškarci mogu da dođu u kuću kod žene kad ona to poželi, da provede noć s njom, ali iz kuće mora da ode pre nego što svane. Ukoliko žena ne želi vezu sa svojim dotadašnjim ljubavnikom, simbolično stavlja muške cipele ispred svojih vrata, dajući mu do znanja da je njegovo mesto zauzeto.


Foto: Profimedia

Veze između muškaraca i žena mogu da podrazumevaju neobavezne odnose možda na jednu noć ili redovno viđanje uz produbljivanje emotivnih odnosa koji mogu, ali ne moraju da se završe bebom. Parovi nikad ne žive zajedno.

Žene poseduju i nasleđuju imovinu, seju useve, brinu o domaćinstvima i podižu dece. Muškarci daju snagu, oru, grade i popravljaju kuće, love životinje i učestvuju u velikim porodičnim odluka. Konačnu reč uvek ima baka.

Iako muškarci nemaju očinsku odgovornost, uobičajeno je da žene ne znaju ko je otac njihove dece i to je sasvim u redu. Ujaci su važniji od očeva: oni brinu o deci, a kad ujaci ostare, nećaci preuzimaju brigu o njima.

Sa životom koji je fokusiran na matrijarhat, majčinstvo je životni cilj.

Nikada se ne dovodi u pitanje da li žena želi ili ne želi decu, to jednostavno nije jedan od njihovih izbora.

A šta ako ne mogu da imaju dece ili rađaju samo muškarce? Onda će usvojiti dete iz neke druge porodice ili češće iz porodice rođaka.

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/

 

*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbija

 bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.