10 najlepših parkova skulptura u Evropi

Prošetajmo uređenim vrtovima i predivnim parkovima Evrope, u kojima možemo pronaći vredna i neobična umetnička dela.

6. Muzej Kuler-Muler (Arnhem,Holandija)

Muzej je deo nacionalnog parka Hoge Veluwe, a ova bašta sa skulpturama je jedna od najvećih u Evropi sa 160 skulptura na površini od 25 hektara okruženoj brdima i dolinama.

Kolekciju čine dela iz XIX-XXI veka, a među kojima je najpoznatija kolekcija dela Vinsenta van Goga.

7. Valdfriden (Vupertal, Nemačka)

Osnovao ga je britanski vajar Toni Kreg. U ovom parku skulptura ćete naći tridesetak skulptura postavljene među razgranatim drvećem.

8. Park skulptura Chianti (Italija)

U magičnom šumskom ambijentu nalazi se Chianti sa provokativnom kolekcijom koja spaja umetnost i prirodu, organske forme i ljudske tvorevine. Neke od najzanimljivijih radova predstavljaju Lavirint Džefa Savarda (spiralni lavirint od zelenog stakla) i Odavanje pošte Brankuziju Benboa Buloka, kolone od nerđajućeg čelika.

9. Park Vigeland (Oslo, Norveška)

Vigeland je najveći svetski park skulptura posvećen radu jednog umetnika, istaknutog norveškog vajara Gustava Vigelanda, koji je sam osmislio njegov dizajn i arhitektonski izgled.

Pročitajte i 10 najlepših dvoraca u Evropi

U ovom parku se nalazi približno 200 skulptura, uglavnom ljudskih figura isklesanih u bronzi, kovanom gvožđu i granitu, a najpoznatija atrakcija parka je Sinnataggen, velika skulptura besnog deteta.

10. Muzej savremene umetnosti (Antverpen,Belgija)

Osnovan je 1950. godine kao izložba, a sada je Midelhajm postao stalna i jedna od najvećih kolekcija skulptura na otvorenom, koja još uvek raste. Više od 250 dela, od Rodena do savremenih umetnika i Ričarda Đakona mogu da se nađu na površini od 30 hektara.

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/

 

*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbijabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u majskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.