Pitanje koje je dugo mučilo naučnike: Kako je zebra dobila pruge?

Koja je uloga crno-belih pruga? Zašto ih nemaju i druge životinje afričke savane, niti zebrini bliski rođaci?

Pitanje koje je dugo mučilo naučnike: Kako je zebra dobila pruge? Foto: Profimedia

Zašto zebra ima pruge, i zašto samo ona ima takvo upadljive crno-bele pruge, a ne i neke druge životinje, pitanje je kojim se naučnici bave duže od jednog veka. Svakih nekoliko godina pojavi se neko novo istraživanje sa objašnjenjem koje zvuči logično i ono ”odjekne” u naučnoj zajednici i među ljubiteljima popularne nauke. Ali, izgleda da tih aktuelnih hipoteza sada već ima mnogo, a još ne znamo koja je tačna.

Nekoliko dosadašnjih teorija zašto zebre imaju pruge

Naizgled najlogičnija je ona koja kaže da šare služe za kamuflažu. Vertikalne su baš kao i visoka trava u kojoj se zebre kriju, a kada se posmatraju iz daljine, deluju sivo i lako prevare oči predatora. Međutim, predatori uopšte ni ne vide zebre iz daleka, nego pre namirišu krdo. Zatim, neki naučnici tvrde da se radi o drugoj vizuelnog varki: kada su u krdu, zebre mogu da zbune predatora jer izgledaju kao bezobličan skup velikog broja pruga.

Saznajte i Jesu li zebre crno-bele ili belo-crne?

Prema nekim naučnicima, upadljive pruge su upozorenje jer zebre ujedaju.

Postoji čak i hipoteza da zebre jedna drugu prepoznaju po prugama s obzirom da ne postoje dve zebre sa identičnim rasporedom i dimenzijama šara.

Međutim, ni to nije dokazano, baš kao ni pretpostavka da pruge služe za hlađenje jer crna polja bolje absorbuju svetlost i preko njih brže struji vazduh, nasuprot belih. Tako oko zebre cirkuliše vazduh i hladi životinju.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.