Zemlja koja ima dva puta više piramida nego Egipat

U severnom delu pustinje u Africi nalaze se zaboravljene grobnice koje otkrivaju istoriju ove regije.

Na vrhuncu svoje vladavine, pod komandom poznatog kušitskog kralja Taharka, nihove teritorije su se prostirale od Libije do Palestine, a kruna kralja je imala dve kobre: jednu za Nubiju, a drugu za Egipat.

Poslednje veliko nalazište grobnica kraljevskih crnih faraona je bilo u Meroë, u drevnom gradu na istočnoj obali Nila u kojem se nalazi više od 200 piramida, raspoređenih u tri naselja.

Na severnom naselju se nalaze 43 piramide razbacane po grebenu (nalaze se na Uneskovoj listi). Ako pogledate kamenje koje je ostalo od grobnica, primetićete slona, žirafu i gazelu. Kako kaže jedan od vodiča Hitam: „To je dokaz da je ova regija nekad bila prekrivena bujnim pašnjacima. Plodno aluvijalno tlo omogućilo je Kušitima da gaje ječam i kinesku šećernu trsku.“


Foto: Profimedia

Na drugim stubovima su škrabotine vojnika generala Kičenera, koji su ovuda prošli na putu do krvave bitke kod Omdurmana 1898. godine.

Do 300. godine nove ere Kušitsko carstvo je bilo u opadanju: smanjivanje poljoprivrede i povećanih racija iz Etiopije i Rima došlo je do kraja njihove vladavine. Došli su hrišćanstvo i islam, a molitve egipatskog boga Amuna su izbledele.

Ipak legende kraljeva i kraljica koji su ovde živeli ostaće večne, pogotovo ako se nastavi podržavanje turizma u Sudanu, kao i ako se sprovedu dalja arheološka istraživanja. 

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/

 

*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbijabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.