9 zanimljivosti o leptirima koje niste znali

Leptiri lete preko cvetnih livada i oduševljaju nas svojim prelepim krilima. Uz to, oni i piju suze, imaju lažne glave i ubijaju da bi preživeli. Otkrivamo vam 9 manje poznatih činjenica o leptirima.

5. Neki imaju boje koje mi ne vidimo

Leptiri gledaju na svetu potpuno drugačije od nas. Njihove oči nisu prilagođene da vide toliko detalja kao mi, ali s druge strane, oni mogu da vide boje koje su van našeg vidokruga poput ultraljubičaste. Mnogi leptiri imaju ultraljubičaste pigmente na krilima, tako da imaju obrasce koji su nevidiljivi ljudskom oku. 

6. Koriste lažnu glavu kako bi prevarili predatora

Paukovi, gušteri i ptice su samo neke od životinja koje love leptire. A ako mogu da biraju, leptiri bi voleli da ih predatori ugrizu za krila, a ne za glavu.

Kako će namamiti predatora? Neke vrste leptira imaju lažnu glavu na krilima, na zadnjoj strani koja je primamljiva meta za predatore koji će ugristi lažnu glavu i omogućiti leptirima da pobegnu.

Jedna od najvećih prirodnih misterija: Otkrivena tajna kraljevskog leptira

7. Mogu da budu veoma izbirljivi

Možda želite da pomognete leptirima, pa ste zasadili pregršt cveća. Ali čekajte: ako niste zasadili prave biljke, leptiri se neće razmnožavati. To je zato što neke vrste leptira jedu lišće samo jedne biljke ili male grupe biljaka. Karner blu se hrani camo divljom plavom lupinom, dok gusenica kraljevskog leptira jede samo članove grupe biljaka asclepias, a Hessel's hairstreak konzumira plavi atlantski cedar, koji često raste u ugroženim močvarnim područjima.

8. Kradu i koriste otrove

Njihove glave nisu jedino oružje leptira. Neke gusenice apsorbuju otrove iz svojih prehrambenih biljaka i koriste ih protiv predatora. Kraljevski leptiri skupljaju toksine biljke Asclepias kako bi bili manje ukusni pticama. Najveći leptiri na svetu Queen Alexandra koristie istu taktiku grickanjem određene toksične loze.

9. Neki leptiri su dugački i do 30 cm

Leptiri mogu da budu prilično veliki. Leptir iz porodice Quenn Alexandra imaju raspon krila od 30 cm. Nasuprot tome, leptir iz porodice western pygmy blue ima maksimalno raspon krila od tri četvrtine jednog inča.

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/


*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbija

 ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.