Prvi put zabeležen pogrebni ritual kod šimpanzi (VIDEO)

Naučnici su prvi put posmatrali šimpanze kako izvode krajnje neobičan pogrebni ritual. Da li tako iskazuju tugu ili su ipak samo znatiželjni, pokazaće dalja istraživanja.

Prvi put zabeležen pogrebni ritual kod šimpanzi (VIDEO) Foto: Printscreen/Youtube

Nakon što je mladi mužjak šimpanze Tomas uginuo u jednom utočištu u Zambiji, ostale, uključujući i Noel, šimpanzu koja ga je usvojila, su se okupile okolo, a onda se dogodilo i nešto što nikada do sada nije zabeleženo kamerama.

Na početku video snimka dokumentovano je donekle već znano ponašanje - posmatranje, timarenje, pokušaj pomoći, pomeranje, onda pokreti poput pozdrava, da bi na kraju naučnici doživeli potpuno iznenađenje.

Naučnici na pragu neverovatnog otkrića: Šimpanze izvode svete rituale? (VIDEO)

Pored uginule šimpanze ostale su dve, a jedna od njih je ženka Noel koja je ranije usvojila Tomasa i upravo ona je izvela čin, tako da deluje nadasve prirodno, ali koji do sada nikada nije zabeležen. Uzela je štapić i počela da mu čisti zube.

Nakon pregledanog snimka, naučnici iz Velike Britanije doneli su zaključak da i šimpanze vode računa o telima uginulih i da to osećaju. Iako ta ideja nije neverovatna i drugima, ostaće još u bazi istraživanja jer postoji pretpostavka i da je u pitanju znatiželja.

Pogledajte video:

Izvor: Blicostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.