10 najlepših šuma na svetu

Prošetajmo između predivnih stabala i zavirimo u najlepše šume na planeti, koje svojom prirodom oduševljavaju ljude iz celog sveta.

6. Dolina Jiuzhagou (Sičuan, Kina)

Dolina devet sela je poznata po brojnim vodopadima, prelepim jezerima i snegom pokrivenim vrhovima. Nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine od 1992. godine, a 1997. godine je proglašen svetskim biološkim rezervatom.

7. Šumski rezervat Monteverde (Kostarika)

Šuma je dobila ime po obližnjem gradu, Monteverde i sastoji se od 10.500 hektara tropskih prašuma koje svake godine poseti 70.000 posetilaca. Rezervat se sastoji od 6 ekoloških zona, od kojih su 90 odsto prašume i ima ekstreman biodiverzitet, budući da se sastoji od više od 2.500 vrsta biljaka, 100 vrsta sisara, 400 ptičjih vrsta, 120 vrsta reptila i vodozemaca i hiljade insekata.

8. Prašuma Daintree (Australija)

Tropska prašuma na severoistoku obale Kvinslenda je verovatno najstarija tropska prašuma na svetu, stara 110 miliona godina. 

9. Amazonska prašuma (Južna Amerika)

Ovaj region se prostire u 9 zemalja: 60 procenata u Brazilu, ostatak u Peruu, Kolumbiji, Venecueli, Ekvadoru, Boliviji, Gvajani, Surinamu i Francuskoj Gvajani. Amazonija predstavlja više od polovine preostalih prašuma na svetu.

10. Nacionalna šuma Olimpik (Vašington, SAD)

Smeštena je unutar istoimenog nacionalnog parka i predstavlja jednu od najvećih prašuma umerenih krajeva na setu, a takođe je i najvlažnije mesto u kontinentalnom delu SAD-a.

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/


*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbijaostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.