Tsimane, pleme najzdravijih ljudi na svetu

Istraživanja su pokazala da članovi udaljenog plemena u šumama Bolivije imaju najzdravija srca na svetu. U čemu je njihova tajna?

Tsimane takođe mnogo manje puše, ali imaju više infekcija koje mogu potencijalno da povećaju rizik od srčanih oboljenja izazivajući upalu u celom telu. Jedna od ideja jeste da bi crevni paraziti, koji ublažavaju reakcije imunog sistema, mogle da budu učestalije i da pomognu u zaštiti srca.

Savete koje možemo da primenimo

Budući da je fizička aktivnost veoma bitna, Majkl Gurven sa Univerziteta u Santa Barbari savetuje da idemo biciklom na posao,da koristimo stepenice umesto lifta i da ako je moguće za kompjuterom radimo stojeći ili hodajući.

Trebalo bi mnogo više da vežbamo.

„Ovo je izvrsna studija s unikatnim rezultatima. Činjenica da Tsimane 72 odsto energije dobijaju iz ugljenih hidrata kosi se skorijim sugestijama da su ugljeni hidrati nezdravi“, objasnio je kardiolog Gevin Sederkok sa Univerziteta u Eseksu.

Tajna u njihovim očima: Zašto deca iz plemena Moken vide bolje od svojih vršnjaka? 

„Njihov stil života sugeriše da ishrana s niskim sadržajem zasićenih masti i visokim sadržajem neobrađenih ugljenih hidrata bogatih vlaknima, zajedno sa mesom i ribom, nepušenjem i aktivnošću tokom dana može da pomogne i spreči oštećenje u arterijama u srcu“, kaže profefsor Hillard Kaplan sa Univerziteta u Meksiku.

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/


*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbijabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u majskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.