Naučnici otkrili tajnu najjačih životinja na svetu

Tardigrade spadaju u najotpornija stvorenja na svetu: mogu da žive u najvećim dubinama i na Himalajima, pa čak da prežive ekstremne uslove u svemiru. Koja je njihova tehnika preživljavanja?

„Pored toga, proteini koje ovi geni kodiraju mogu da se koriste za zaštitu drugih bioloških materijala poput bakterije, kvasca i određenih enzima od isušivanja“, dodaje Butbaj.

Ovi proteini su nazvani TDPs (tardigrade-specific intrinsically disordered proteins) u čast ovih stvorenja dugačkih 1 mm koji su ih izmislili.

Prethodno se mislilo da je pravi razlog njihove otpornosti i sposobnosti tardigrada da se vrate iz mrtvih nakon deset godinatip šećera nazvan trehaloza, koji je otkriven u drugim organizmima uključujući škampe. 

Nakon otkrića, koje je objavljeno u časopisu Molecular cell, naučnik je stavio ove gene u kvasac i bakteriju, koje su zatim zadobile ista svojstva kao tardigradi.

Dr Butbaj je rekao da proteni TDPs mogu da se koriste kako bi zaštitili useve od suše i da sačuvaju lekove bez frižidera.

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/


*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbijabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je avgustovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.