Šta će se dogoditi ako Zemlja počne da se okreće u suprotnom smeru? (VIDEO)

Šta bi se dogodilo kad bi naša planeta iznenada počela da se okreće u suprotnom smeru ili da znatno uspori svoje kretanje?

Šta će se dogoditi ako Zemlja počne da se okreće u suprotnom smeru? (VIDEO) Foto: Shutterstock

Da li ste nekada razmišljali šta bi se dogodilo kada bi naša planeta počela da se okreće u smeru suprotnom od pravca u kome se okreće već milionima godina? Verovatno niste, a možda vam se čini da je nije ni bitno, jer rotaciju Zemlje ni ne osećamo.

Ipak, da se se to kojim slučajem dogodi, više ne bi postojala planeta kakvu poznajemo danas.

Zemlja iz novog ugla: Pogledajte neverovatnu 3D animaciju disanja naše planete

Ako stojite na ekvatoru, Zemlja ispod vas okreće se brzinom od 1.670 kilometara na čas. Takvo okretanje pomaže da se stvore vremenski šabloni poput kretanja vetrova. Međutim, ukoliko bi Zemlja počela da se okreće u kontrasmeru, sve bi se promenilo. To bi značilo promenu klime koja bi se odrazila tako da bi Sahara bila kišno područje, a kalifornijska pustinja vlažno, dok bi močvare na Floridi potpuno presušile.

Kada bi se Zemlja usporila, sunčana strana bi bila sve toplija, dok bi tamna strana zemlje bila ledena. Znamo da Zemlja usporava, ali taj proces odvija se vrlo polako. Dan je danas 1,7 milisekundi i duži nego što je bio pre jednog veka. Tim tempom, biće potrebno 1,9 triliona godina da se Zemlja potpuno zaustavi.

Izvor: Blic

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/


*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbijaostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.