Baloni i vilinski dimnjaci: bajkoviti predeli Kapadokije ispod kojih leže tajanstveni podzemni gradovi

Stenovite rupičaste formacije, mreža drevnih podzemnih utvrđenja i neverovatni primeri vizantijske umetnosti samo su neki od razloga da posetite Kapadokiju.

Baloni i vilinski dimnjaci: bajkoviti predeli Kapadokije ispod kojih leže tajanstveni podzemni gradovi Foto: Shutterstock

Kapadokija u Turskoj je zaista savršena slika svih koji žele da putuju: nebo ispunjeno šarenim balonima i vilinskim dimnjacima na vrhu šupljikavih brda.

Ovaj pejzaž u dolini Goreme napravljen je u IV veku vulkanskim erupcijama i ljudskom aktivnostišću.


Foto: Profimedia

Gusti pepeo iz drevnih vulkanskih erupcija je učvrstio mekši kamen: vetar i voda su učinila svoje na ovom terenu ostavljajući za sobom pejzaže kao iz bajke koja se protežu 40 metara u nebo. Onda su ljudi izgradili pećine, a podzemni tuneli su toliko kompleksni da čine čitave podzemne gradove.

Podzemni grad Derinkuju, antička tajna Kapadokije

Mnoge od dobro očuvanih pećina u gradu čuvaju hrišćansku istoriju i vizantijske freske, dok su ostalo privatne kuće i moderni hoteli.


Foto: Profimedia

Naime, budući da su podzemni gradovi savršeni za skrivanje, hrišćani su se skrivali ovde nakon progona iz Rima. Izgradili su manastirske zajednice, pećinske kapele s vizantijskim freskama. Ove crkve možete da vidite u Muzeju na otvorenom u Goremu, koji se nalazi pod zaštitom Uneska.

Većina ove regije u Kapadokiji se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Goreme. 

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/


*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbijabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.