Kako životinje vide u mraku?

Dok smo mi gotovo bespomoćni i skoro slepi u mraku, životinje su baš tad najaktivnije i uspešno love plen. Kako je to moguće?

Međutim, sada smo otkrili još neke njene tajne: trikove koje koristi da vidi dobro tokom noći (ove trikove koriste i druge noćne životinje poput Megalopte). Proučavanjem neuronskih kola u vizuelnim centrima u mozgu, otkriveno je Deilephila može dobro da vidi na slabom svetlu jer efikasno dodaje fotone koje skuplja s drugih mesta u prostoru i vremenu.

Ovo je kao da poveća vreme zatvaranja na kameri (shutter) na slabom svetlu, pa tako omogućavanjem da zatvarač ostane duže otvoren, više svetlosti doseže senzor i proizvodi svetliju sliku. Loša strana ovoga je što ako se nešto brzo kreće poput automobila, insekt neće moći lepo da ga vidi.

Da bi dodali fotone u prostoru, pojedinačni pikseli senzorne slike mogu da se spoje zajedno stvarajući manje superpiksele. Loša strana ove strategije je što čak i kada slika postane svetlija, onda je takođe i mutnija i nestaju detalji. Ipak, za noćne životinje je ovo bolja opcija nego da ne vide ništa.

Ovo je posebno korisno za noćne Deilephilu, jer je njena sposobnost da vidi tokom noći značajno povećana. Zapravo, zahvaljući ovim mehanizmima, Deilephila može da vidi na 100 puta slabijem svetlu nego inače. Ova strategija odgovara i drugim noćnim insektima.

Možda svet noćnih insekata ne može da bude jasan i dobar kao tokom dnevnih aktivnosti, ali na ovaj način mogu da izoštre svoj vid i da detektuju potencijalne partnere, uhvate plen, kreću se od i do gnezda i da prevazilaze prepreke tokom noći. Bez ove spobnosti bi bili slepi tokom noći poput većine nas. 

 

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/


*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbijabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.