Nebeska ostrva, jedinstveni geološki fenomen u Severnoj Americi

U jugostočnoj Arizoni se nalazi geološko čudo i ekosistem nebeskih ostrva, koje svim posetiocima omogućava da u pustinjskim predelima vide jelene, medvede i planinske lavove, ali i nadrealne stenovite formacije nastale pre 27 miliona godina.

S porastom putnika i doseljenika došlo je do povećanja napada na Apače, pa je američka vojska izgradila utvrđenje Bowie, koje se koristilo od 1896. do 1984. godine, a nakon zatvaranja, došlo je do značajnog propadanja. Od 1972. godine je zaštićeno kao nacionalno istorijsko mesto, kako bi se sprečilo dalje oštećenje preostalih ruševina.


Foto: Profimedia

Kroz ovaj Nacionalni park ćete moći pešice da upoznate ovo mesto, istražite mesta koja su pretrpela napade tokom Američkog građanskog rata. Ruševine, artefakti, stenovite formacije, prirodni izvori - samo su neki od zanimljivosti koje ćete moći da vidite.

Predivni Nacionalni spomenik Čirikua na severozapadu planina je dom nadrealnim stenovitim formacijama (hoodoo), koje su nastale pre 27 miliona godina zahvaljujući vulanskim aktivnostima, eroziji i pepelu.

Stenovite formacije obavijene neobičnom žutom mahovinom nude poglede koje se ne mogu videti svuda.


Foto: Profimedia

Visoke šume popunjavaju pukotine između kamenih kula, stvarajući prirodne bašte skulptura koje se prostiru koliko vaš pogled može da dosegne. 

I dok stenovite formacije pružaju neverovatan pogled, u njihovom prizemlju možete da istražujete uske tunele i uživate. Nebeska ostrva u Arizoni svakako su jedno od mesta koje bismo voleli da posetimo i istražimo.

 

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/

*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbijaostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.