Nebeska ostrva, jedinstveni geološki fenomen u Severnoj Americi

U jugostočnoj Arizoni se nalazi geološko čudo i ekosistem nebeskih ostrva, koje svim posetiocima omogućava da u pustinjskim predelima vide jelene, medvede i planinske lavove, ali i nadrealne stenovite formacije nastale pre 27 miliona godina.

Nebeska ostrva, jedinstveni geološki fenomen u Severnoj Americi Foto: Profimedia

Iako su praktično nepoznate izvan Arizone, planine Čirikua su centralni deo Severnoameričkih Kordiljera, geološke kičme kontinenta koja se prostire 6.437 kilometara od Aljaske do južnog Meksika. 

Dok su tekstonske ploče i trenutno neaktivni vulkani odgovorni za oštre, stenovite predele, nizije su stvorene kad su okolni planinski venci počeli da se šire delom kroz kontinentalne ploče, piše BBC.

Podizanje i proširenje zemljišta je jedinstven geološki fenomen. Planine Čirikua su ekosistem nebeskih ostrva: izolovani planinski masiv gde su zemljište, biljke i divljina značajno drugačije od nizija koje ih okružuju. 


Foto: Profimedia

Južna Arizona je generalno suva pustinja s nekoliko biljaka i kaktusa, ali planine Čirikua i njihova visina u odnosu na pustinju Chihuahuan ispod stvorili su jednu od biološki najrazličitijih regija u Severnoj Americi

Na vrhu nebeskih ostrva pronaći ćete stotine ptičjih vrsta, jelene, medvede, planinske lavove i druge velike životinje koje se ne očekuju u pustinjama na granici s Meksikom. Ove životinje ovde žive, izolovane, zato što visina omogućava različite predele američke komoljike, čestara i bora koji su im neophodni da bi preživeli.  


Foto: Profimedia

Planine Čirikua pokrivaju regiju dužine 65 km i širine 32 km. Kako su ljudi počeli da se šire ka zapadu sredinom 1800-ih godina, napravili su putanju kroz planinu kako bi brže putovali, koja je kasnije nazvana prolaz Apače, po plemenu koje je naselilo planine.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.