Život egipatskih faraona: 11 činjenica o Ramzesu II koje možda niste znali

Arheolozi su ovih dana iz blata i podzemnih voda u Kairu izvukli statuu od 7.5 metara, a potom i torzo težak tri tone za koje se veruje da predstavljaju velikog egipatskog faraona Ramzesa II. Koliko znamo o ovom egipatskom faraonu?

Život egipatskih faraona: 11 činjenica o Ramzesu II koje možda niste znali Foto: Profimedia

Proteklih dana dogodilo se neverovatno arheološko otkriće: u blatu i podzemnim vodama u kvartu Heliopolis u Kairu je pronađena statua od 7.5 metara stara 3.000 godina za koju se veruje da je u pitanju Ramzes II.

Juče su arheolozi pronašli torzo težak tri tone, koji pripada masivnom kipu, a za koji se sumnja da je takođe deo Ramzesa II.

Ovi delovi će biti sastavljeni i restaurirani u Velikom egipatskom muzeju u Kairu.

Koliko znamo o ovom egipatskom faraonu?

1. Njegov otac je bio faraon Seti I, majka kraljica Tuya, a deda Ramzes I, po kojem je i dobio ime

2. Njegov stariji brat koji je trebalo da postane faraon nakon smrti njihovog oca, umro je kad je Ramzes imao 14 godina ostavljajući ga sledećeg u redu za presto

3. Ramzes II je na presto seo veoma mlad, najverovatnije u 25. godini

4. Otac ga je odgajio da bi bio vojskovođa. Vodio ga je u u vojne kampanje početkom tinejdžerskih godina, a već početkom dvadesetih je počeo da predvodi bitke

5. Bio je treći faraon XIX dinastije i vladao je od 1279-1213. godine p.n.e

6. Povećao je snagu drevne egipatske vojske za koju se veruje da je brojala 100.000 vojnika za vreme njegove vladavine. Svoju jaku vojsku je predvodio protiv brojnih neprijatelja uključujući Hetite, Libijce, Nubijce i Sirijce.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...