10 najčudnijih muzeja na svetu

Zavirite u najneobičnije muzejske kolekcije na svetu, koje će vam probuditi maštu, radoznalost, možda čak izazvati gađenje, naterati na razmišljanje i pokazati vam neograničenu kreativnost ljudskog uma. Koji biste od ovih muzeja posetili?

10 najčudnijih muzeja na svetu Međunarodni muzej toaleta Sulab u Nju Delhiju Foto: Profimedia

1. Plastinarijum, Guben, Nemačka

Nakon 39 godina studiranja medicine, dezinsekcije i hemije, Gunter fon Hagens je usavršio plastinaciju, poseban proces u kojem se polimeri koriste da očuvaju ljudsko tkivo. Posetioci Plastinarijuma će dobiti istorijsku lekciju anatomije, svedočiće grafičkom procesu plastinacije i moći će da vide ljude i životinje u izložbenom prostoru u kreativnim poza.

2. Muzej mumija, Gvanahuato, Meksiko

U malom rudarskom gradiću Gvanahuato (pod zaštitom je Uneska), hiljade tela je sahranjeno u kriptama Santa Paule tokom sredine XIX veka. Međutim, kako je uvedena taksa za sahranjivanje, ako porodice nisu mogle da plate taksu, tela su bila iskopana. Klima u ovoj regiji je prirodno mumificirala mnoga tela. Mumije su se čuvale u posebnoj zgradi, koja se kasnije pretvorila u Muzej mumija.

A post shared by Jess Harling (@jessemmaharling) on Nov 10, 2016 at 2:26pm PST

3. Muzej torture, Amsterdam, Holandija

Muzej torture vraća posetioce nazad u evropsko doba mračne istorije, kad su tortura i egzekucija bile uobičajene. Muzej sadrži više od 400 instrumenata koji su se koristili u ispitivanju osumnjičenih kriminalaca, veštiva i političkih zatvorenika.

4. Momofuku Ando instant ramen, Osaka, Japan 

Momofuku Ando je 1958. godine izumeo prve instant nudle na svetu: Chicken Ramen, a ovaj muzej dokumentuje upravo to poglavlje u japanskoj kulturi hrane, gde posetioci mogu da vide pakovanja nudli iz celog sveta, probaju ograničenu seriju nudli iz Hokaida i Tohoku i da osmisle pakovanje za sopstvenu supu u fabrici My Cupnoodles.

5. Podzemni muzej Kankun, Meksiko

Konstruisan 2009. godine u azurnim vodama koje okružuju Kankun, ovaj muzej sadrži više od 500 skulptura u prirodnoj veličini koje su fiksirane za morsko dno. Interakcija skulptura sa podvodnim okruženjem možda će vam delovati isprva zastrašujuće, ali je svakako nezaboravno iskustvo.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>


ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.