SZO: Od zagađenja godišnje strada 1,7 miliona dece

Svetska zdravstvena organizacija objavila je zabrinjavajuće podatke da je četvrtina globalnih smrtnih slučajeva kod dece ispod pet godina povezana sa nezdravim ili zagađenim životnim okruženjem, uključujući zagađenu vodu i vazduh, pasivno pušenje i manjak adekvatne higijene.

SZO: Od zagađenja godišnje strada 1,7 miliona dece Foto: Profimedia

Takvi nesanitarni uslovi i zagađenje životne sredine mogu dovesti do fatalnih slučajeva dijareje, malarije i upale pluća i stradanja 1,7 miliona dece godišnje, piše Rojters.

„Zagađenje životne sredine je smrtonosno, naročito za mlađu decu“, rekla je Margaret Čen generalna direktorka organizacije.

„Razvoj njihovih organa i imunog sistema, manja tela i disajni putevi, čine ih ranjivim na zagađen vazduha i vodu“, kaže Margaret.

Opasno izlaganje može započeti još u stomaku i da se nastavi kasnije usled izloženosti spoljnim i unutrašnjim zagađenjima vazduha i pasivnom pušenju.

To povećava rizik od dobijanja upale pluća kao i respiratornih bolesti poput astme. Zagađenje vazduha takođe povećava dugoročni rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i karcinoma.

Deca su štetnim hemikalijama izloženi putem vode, hrane, vazduha i stvarima oko njih.  

„Ulaganje u uklanjanje ekoloških rizika po zdravlje poput poboljšanja kvaliteta vode ili upotreba čistijih goriva može da ima velike zdravstvene benefite“, rekla je ekspert za javno zdravlje u SZO Maria Neira

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/


*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbijabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...