Ma koliko je primamljivo pretpostaviti da su obroci vikinga bili obilni i da su sadržali meso, istina je da su u njihov svakodnevni život bile uključene raznovrsne namirnice na kojima bi mogli da im zavide i ljudi danas.
5 stvari koje niste znali o vikinzima
: Zbog njihove zastupljenosti u popularnoj kulturi, mnogo je zabluda o vrlim skandinavskim moreplovcima, ratnicima i trgovcima iz srednjeg veka.
pročitajte članak
Drugačiji pogled na Vikinge: Velika DNK analiza menja našu sliku o njima
: Najveća genetska analiza ostataka kostiju Vikinga do sada menja našu percepciju o izgledu i kretanju ovog naroda.
pročitajte članak
Teško nam je da zamislimo krupnog, bradatog ratnika kako baca svoj mač i uživa u kolaču koliko i u jogurtu ili da puni svoj tanjir zelenišima, ali to je istina.
"Vikinzi su imali širok spektar hrane i divljeg bilja od kojeg su pravili ukusna i bogata jela", kaže Diana Bertelsen, koja pomaže u osmišljavanju recepata u Ribe Viking Centru u Danskoj, koji predstavlja rekonstruisano naselje vikinga u kojem posetioci mogu da osete njihovu kulturu, ali i da saznaju kako su se vikinzi hranili.
"Ne postoji originalni recept koji nam je na raspologanju iz vremena vikinga, ali pouzdano znamo koji su se usevi i životinje jeli pre hiljadu godina. Iskopavanja otkrivaju šta su vikinzi jeli i šta su uvozili, na primer breskve i cimet", kaže Diana.
Tri faktora koja su uticala na ishranu vikinga
Naravno, lokacija vikinga je dosta uticala na njihovu ishranu, pa su tako u suvoj, hladnoj i primorskoj Skandinaviji ribe poput haringe i lososa obezbeđivale ključan izvor proteina i bile su sušene i konzervirane u soli.
Bogatstvo je takođe igrao ulogu u ishrani vikinga. "Na Grendlandu, vikinzi su jeli više foka, pogotovo u siromašnijim porodicama, dok su bogatije porodice jele više karibu, američkog severnog jelena", kaže naučnica koja se bavi istraživanjem srednjeg veka Eleanor Rosamund Barraclough.
Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>