Spermatozoidi bolje rade zimi

Ovo otkriće moglo bi da objasni i zašo se najviše beba rađa baš u jesen...

Spermatozoidi bolje rade zimi Foto: Thinkstock

Iako je proleće period koji se obično vezuje za plodnost, istraživanja pokazuju da su muškarci zapravo najplodniji zimi. Nova studija izraelskih naučnika pokazala je da koncentracija i pokretljivost spermatozoida značajno opada od proleća ka letu i jeseni, a zatim ponovo dostižu svoj maksimum u zimskom periodu.

Prema nalazima ovog istraživanja, koje je u periodu od tri godine analiziralo više od 6.000 uzoraka, fizičke osobine spermatozoida su najoptimalnije za oplodnju tokom zimskih meseci.

„Cilj ovog istraživanja bio je da se ispita da li i kod ljudi postoji povezanost između vremenskih promena i kvaliteta semene tečnosti, što je fenomen dobro poznat u životinjskom svetu“ – kaže Eliahu Levitas, jedan od autora istraživanja.

Toplo vreme je loše za spermatozoide

Moguće je da promene temperature utiču na zdravlje ljudskih spermatozoida, kao što je poznato da promene u izlaganju svetlosti utiču na varijacije kod životinja.

„Logično je da sezonske promene imaju uticaj, jer je već dokazano da je funkcija testisa smanjena kada su temperature previsoke“, kaže Alan Pejsi, stručnjak iz oblasti andrologije – nauke koja se bavi muškom reprodukcijom – sa Univerziteta u Šefildu.

Ipak pravi razlozi za  smanjene plodnosti kod muškaraca još uvek su većim delom misterija. Trenutni predmet većine istraživanja su varijacije u plodnosti kod reproduktivno zdravih muškaraca.

Zašto je više jesenjih beba

Ovi nalazi nude objašenjenje za sezonske promene u rađanju beba, fenomen koji je dobro dokumentovan širom sveta. Visok broj jesenjih prinova mogao bi biti posledica sezonskih varijacija u kvalitetu semene tečnosti.

Tim istraživača uporedio je svoje nalaze sa arhivom bolnice izraelskog Soroka univerziteta gde je u periodu od pet godina vođena evidencija rađanja beba i utvrđeno je da je najveći broj rođen upravo u jesen, što je posledica povišenog procenta začeća prethodne zime.

„Uspeli smo da dokažemo vezu između povećanog kvaliteta sperme i povećanog broja porođaja devet meseci kasnije“ – kaže Levitas.

Iako bi ovi nalazi mogli da budu interesantni parovima koji žele da začnu, ovo ipak ne znači da ne treba pokušavati tokom čitave godine.

„Bilo bi pogrešno savetovati parovima da pokušavaju da začnu samo u određenim sezonskim periodima, jer ono što je zapravo važno je imati redovne odnose tokom čitave godine“, kaže Pejsi.

Izvor: National Geographicbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...