Neke od njih mogu da stanu na vrh vašeg prsta: Naučnici u Indiji otkrili 7 novih vrsta žaba

Novootkrivene vrste spadaju u najmanje žabe na celom svetu, a neke su toliko male (dugačke 12 milimetra) da mogu da stanu vrh prsta. Ipak, iako je u poslednjih nekoliko godina otkriveno 1.581 novih vrsta vodozemaca, čak jednoj trećini preti izumiranje.

Neke od njih mogu da stanu na vrh vašeg prsta: Naučnici u Indiji otkrili 7 novih vrsta žaba Foto: Profimedia

Novootkrivene vrsta žaba su poznate kao noćne žabe i žive samo na planinskom masivu Zapadnih Gata u Indiji. Ovo otkriće pomaže već poznatim noćnim žaba (28 vrsta) , od kojih je više od pola identifikovano u poslednjih pet godina.

Doktorand na Univerzitetu u Delhiju Sonali Garg kaže da je otkriće noćnih žaba, koje spadaju u najmanje na planeti, bilo veoma izazovno pre svega zbog njihove veličine. Najmanje među otkrivenim vrstama su 12 milimetra dugačke (najmanja žaba Paedophryne amauens sa Papua Nove Gvineje je dugačka 7,7 milimetra).

Pored veličine, otkriće ovih žaba je bilo teško zbog tajanstvenog života u močvarama i šumama, pa je bilo teško locirati ih, jer se uvek kriju ispod guste vegetacije i lišća.

Po povratku u laboratoriju, Garg je s kolegama analizirala DNK žaba i njihove fizičke karakteristike i potvrdila da se radi o novim vrstama žaba.

Na narednoj strani vas očekuje:

Jednoj trećini poznatih vrsta vodozemaca preti izumiranje>>>

Između 2001. i 2015. godine otkriveno 1.581 vrsta vodozemaca>>>

Video o novootkrivenim vrstama žaba>>>ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.