Gastronomsko uživanje za najhrabrije: 9 najčudnijih specijaliteta širom sveta

Da li biste probali jednu od najotrovnijih riba na svetu, ovčji sir s larvom insekata ili zmijsko vino? Svaki narod ima svoje specijalitete, a mi vam predstavljamo neke od najneobičnijih jela na svetu.

6. Vino od zmije (Vijetnam)

Zmijsko vino je alkoholno piće koje se dobija tako da što se u bocu pirinčanog vina ubaci cela zmija. Veruje se da otrov smrtonosnih zmija poput kobri i zvečarki može da bude razložen dugotrajnim stajanjem u alkoholu i da ono što ostane u flaši ljudima daje snagu i vitalnost, a prema tradicionalnoj kineskoj medicini, može i oživeti čoveka. 

Pogledajte i 10 majanskih jela koja su veoma popularna i danas

7. Balut (Filipini)

Poput iznenađenja koja vas očekuju u Kinder jajetu, nakon otvaranja Balut jaja sa Filipina sigurno ćete biti prilično iznenađeni. Balut je jaje patke ili pileta sa gotovo razvijenim embrionom. Tečnost koja okružuje embrion se prvo srče, a onda se jaje ljušti i jede sadržaj koji podrazumeva kosti, kljun i perje embriona. Ovo je toliko česta hrana u ovim zemljama da se prodaje i na uličnim štandovima. 

8. Pečena tarantula (Kambodža)

Kako bi se ovakav delikates našao na vašem tanjiru, kuvar bi prethodno trebalo da ubije tarantulu. To se radi probadanjem štapom ili njenim davljenjem u vreloj vodi. Tarantula zatim stoji u marinadi napravljenoj od šećera, soli, pileće supe i lokalnih začina, a potom se prži u dubokom ulju. Može se kupiti na ulici i jede se poput grickalice. 

Otkrijte i Hoće li ova hrana uskoro nestati?

9. Hagis (Škotska)

Jetra, pluća i srce ovce su u Škotskoj pravi delikates. On se može naći u restoranimau i deo je stalnog menija većine pabova. Tipično se služi uz crni luk, sa začinima, ječmenom kašom i supom, a kako bi dobilo poseban šmek, dodaje se i kuvani ovčji želudac.*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/

*Pratite našu Fejsbuk stranicu >>> NatGeoMagazine Srbija

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...