Gastronomsko uživanje za najhrabrije: 9 najčudnijih specijaliteta širom sveta

Da li biste probali jednu od najotrovnijih riba na svetu, ovčji sir s larvom insekata ili zmijsko vino? Svaki narod ima svoje specijalitete, a mi vam predstavljamo neke od najneobičnijih jela na svetu.

Gastronomsko uživanje za najhrabrije: 9 najčudnijih specijaliteta širom sveta Foto: Shutterstock

1. Sanakji, živi oktopod (Koreja)

Oktopod se seče na komade dok je još uvek živ, poliva se susamovim uljem i odmah servira. Možete videti kako se njihovi pipci još uvek uvijaju dok stoje na vašem tanjiru. Jesti žive oktopode je izazov, ne samo mentalno budući da ćete verovatno pokušavati da zanemarite činjenicu da jedete nešto što je još uvek živo, već i fizički jer se zapravo morate malo i boriti sa vašom hranom kako biste osetili njen ukus. 

2. Kisela haringa (Švedska)

Jedno od najčudnijih jela na svetu jeste ova baltička haringa. Ona se može naći na policama supermarketa širom Švedske. Haringa je sirova i nalazi se u konzervi u koju se stavlja so koja sprečava truljenje ribe. Proces fermentacije traje oko šest meseci i daje ribi slano-kiselkasti karakteristični ukus

3. Kopi Luvak (Indonezija)

Najređa i najskuplja kafa na svetu pravi se od izmeta životinje koja podseća na mačku, azijske cibetke palmašice. U pitanju je divlja životinja sa izrazito buljavim očima, izduženom njuškom i izuzetno oštrim kandžama i zubima. Ove zverke noću se penju po arabusta drveću, odakle beru i jedu samo najbolja zrna slatko crvene kafe i nakon što odgrizu voćnu spoljašnjost, progutaju unutrašnje tvrdo zrno, koje izbacuju putem izmeta. 

4. Fugu (Japan)

Da li ste čuli za fugu? Morali biste da budete pažljivi sa ovom ribom jer je ona jedna od najotrovnijih na svetu i ako se ne pripremi pravilno, može vas ubiti. Ovaj delikates je veoma popularan u Japanu i mogu ga pripremati samo veoma vešti kuvari. Otrovni organi i koža se pažljivo uklanjaju i ono što ostaje je ukusno meso. Zbog toga je u Japanu pripremaju samo specijalni eksperti obučeni za pripremu te vrste ribe, a restorani moraju da poseduju specijalne dozvole za njhovo serviranje. Petanaestoro ljudi je umrlo zbog posledica neprofesionalnog pripremanja ovog čudnog specijalita. Jede se zimi, kada se fugu i lovi.

5. Casu Marzu (Sardinija)

U pitanju je ovčji sir, koji u sebi sadrži žive larve insekata i veoma je popularan proizvod na Sardiniji. Najčešće se jede sa sve larvama.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>


ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.