5 najstarijih zemalja na svetu

Neka imena na ovoj listi će vas možda iznenaditi, dok neka uopšte neće predstavljati iznenađenje. Otkrivamo koje države se smatraju najstarijima na svetu...

5 najstarijih zemalja na svetu Foto: GuoZhongHua / Shutterstock

San Marino 

Geografski, treća po redu najmanja država u Evropi, prema legendi osnovana je 301. godine kada je klesar i hršćanski svetac Sveti Marin 297. godine emigrirao sa dalmatinskog ostrva Rab. On je bežeći od progona rimskih careva na vrhu planine napravio manastir i kapelu u kojoj su se okupljali hrišćani i ljudi koji su delili njegova verovanja. 

Papa je priznao suverenost i nezavisnost San Marina 1631. godine, a francuska država je tek pod vlašću Napoleona bila prva zemlja koja je zvanično priznala nezavisnost San Marina. Ostale evropske zemlje su to učinile 1797. godine na Bečkom kongresu. 

Narodna Republika Kina

Poznata još i kao najmnogoljudnija država sveta, Kina je je jedna od najstarijih civilizacija čovečanstva. Godina 221. pre nove ere se često uzima za godinu njenog nastanka, jer je ona tada ujedinjena u veliko carstvo, a prvi kineski car Ćin Ši Huang je prvi ujedinio.

Posle kineskog građanskog rata završenog 1946. godine, komunistička partija je preuzela vlast nad glavnim delom Kine. Kineska narodna partija Kuomintang se povlači na Tajvan koji nije bio pod vlašću komunista i Mao Cedung 1. oktobra 1949. proglašava Narodnu Republiku Kinu. 

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.