Pronađeni misteriozni geoglifi stari 2.000 godina: Otkriven Stounhendž u središtu Amazonije?

Krčenje šuma proteklih godina i upotreba drona pomogli su da se slučajno otkrije 450 masivnih geoglifa, misterioznih kamenih kružnih struktura u brazilskim šumama.

Pronađeni misteriozni geoglifi stari 2.000 godina: Otkriven Stounhendž u središtu Amazonije? Foto: Facebook/ Discovery

U državi Akre, brazilskom delu Amazona, pronađeno je više od 450 geoglifa, koji su stotinama godina bili sakriveni zbog velikog broja šuma. Naučnici iz Brazila i Ujedinjenog Kraljevstva su puštanjem dronova iznad te oblasti otkrili geoglife za koje tvrde da potiču iz nulte godine.

Pretpostavlja se da su se ovi geoglifi koristili iz istog razloga kao u doba neolita - za izvršavanje ritualnih i verskih okupljanja, a istraživači Velike Britanije i Brazila tvrde da nova saznanja dokazuju da Amazonija nije toliko netaknuta kako se ranije mislilo, piše Daily Mail.

„Činjenica da su ovi geoglifi vekovima ležali skriveni ispod bujne prašume zaista dovodi u pitanje ideju da su one netaknuti deo ekosistema“, rekao je doktor Dženifer Vatling, istraživač Muzeja arheologije i etnografije iz Sao Paula koji je istakao da su svi zainteresovani da saznaju da li su se geoglifi već nalazili na toj teritoriji i pre nego što je ta regija pošumljena ili nisu i u kojoj meri su ljudi uticali na stvaranje geoglifa.

Pogledajte i: Misterija amazonskog Stounhendža starog 1.000 godina: Kakvu tajnu kriju megalitski kameni krugovi u Brazilu?

Grupa istraživača napravila je rekonstrukciju 6.000 godina stare vegetacije i istorija požara koje su se dešavale između dve lokacije na kojima se nalaze geolifi i otkrili velike promene vezane za život drevnih ljudi. 

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...