5 najvećih afričkih kraljica u istoriji

Neustrašive, surove, borbene i simboli otpora – ovo su afričke kraljice koje su zauvek promenile istoriju svojih naroda.

5 najvećih afričkih kraljica u istoriji Foto: Profimedia

Egipatska kraljica Nefertiti - „Lepotica je stigla“

Verovatno najpoznatija žena afričke istorije, Nefertiti, bila je supruga egipatskog faraona Amenhotepa (Ehnatona). Među svim važnim kraljicama Egipta, za Nefertiti se kaže da niko nije uspeo da nadmaši njenu moć.

Osim što je u Egiptu bila poznata kao kraljica izuzetne lepote, nakon udaje za faraona i rođenja šestoro dece, Nefertiti je žena koja je sprovela revoluciju koja je zauvek promenila Egipat. Izvela je narod iz starog glavnog grada i sagradila grad u samom srcu pustinje. Za neke je bila religijski fanatik, zaverenica i izdajica, dok su drugi u njoj videli junakinju koja je podnela najveću žrtvu kako bi spasila svoju zemlju. Bila je kraljica zagonetki, magije, ljubavi, ljubomore i osvete.

Nefertiti je ostavila dubok trag i u egipatskoj umetnosti. Monumentalnost i preveliku ozbiljnost stavila je na drugu stranu i sa faraonom pokrenula nov pravac koji je pokazivao čoveka kao ljudsko biće koje se smeje i prikazano je onakvim kakvo je u prirodi, a ne idealizovano i božanski lepo, kako je bio slučaj do tad.

Saznajte i Zašto je svet i danas opčinjen lepom kraljicom Nefertiti?

Nefertiti se pamti i po verskim reformama koje je unela. Te promene su egipatskoj verskoj reformi donele prelazak iz monoteizma u verovanje u boga Atona.  

Amina - kraljica i ratnica Zarie (Nigerija)

Muslimanska kraljica i ratnica Amina (16-17. vek) je zapravo princeza Zarie koja je napravila karijeru u vojsci. Amina je lično, kao profesionalni vojnik, učestvovala u vojnim pohodima tokom osvajanja susednih zemalja koje su za cilj imale proširenje trgovinskih veza na duži vremenski period, pa je država tokom njene vladavina doživela ogroman uspeh na polju ekonomije. Iako je dobijala bračne ponude, odbila je da se uda i ima decu, smatrajući da bi time izgubila vlast. 

Čudno ili ne, posle svake bitke, Amina je iz svog kampa birala čoveka sa kojim će provesti noć, a odmah potom ga osuđivala na smrt tako da nijedan čovek, nikada, nije mogao da priča o noći koju je proveo sa kraljicom Afrike.

Hatšepsut - prva žena faraon

Kontroverzna vladarka starog Egipta, koja je uz Kleopatru, verovatno najpoznatija egipatska kraljica, neizostavna je kada je u pitanju uspeh afričkih žena koje su suvereno vladale u svetu muškaraca. Tokom perioda vladavine, ona je svojom politikom Egiptu obezbedila ono, što svaki čovek najviše ceni i želi - mir

Ostala je upamćena u istoriji kao žena koja se prikazivala kao muškarac, nosila ceremonijalnu, faraonsku bradu i preuzela sve znake vladarskog dostojanstva. S obzirom na to da je odbacila nastavak svog imena koji se dodavao ženskoj deci, ona je želela da dobije potvrdu u svetu muškaraca odbacujući sve ono što je nepotrebno i preuzimajući ono što je krasilo jednog vladara. Njena vladavina je obeležena mirom i razvojem trgovačke mreže puteva. 

Nastavak vas očekuje na narednoj strani>>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.