Tvorac Periodnog sistema elemenata: 8 činjenica koje niste znali o Dmitriju Mendeljejevu

Na današnji dan 1907. godine umro je ruski hemičar Dmitrij Mendeljejev. Zašto nikad nije primljen u Rusku akademiju nauka, zašto mu je tri puta „izmakla“ Nobelova nagrada i još neke zanimljivosti o njegovom životu, saznajte u nastavku...

Tri puta nominovan za Nobelovu nagradu 

Nakon prve nominacije za Nobelovu nagradu iz oblasti hemije, Dmitrij nije nagrađen za periodni sistem elemenata iz 1869. godine, a nagrada mu je, takođe, izmakla i 1905. i 1906. godine, tako da je čovek čije ime je danas sinonim za naučni rad ostao bez Nobelove nagrade čak tri puta, a mnogi tvrde da je razlog za to njegova neprijateljstvo sa braćom Nobel.

Bio je zaljubljenik u brodove

Mendeljejev se izuzetno interesovao za brodogradnju i napisao više od 40 naučnih radova na tu temu. Imao je udela u izgradnji prvog arktičkog ledolomca pod nazivom Jermak, koji je pokrenula Ruska mornarica 1898. godine. 

„Nafta će biti prokleta...“

Mendeljejev je radio na poboljšanju tehnike proizvodnje u mnogim oblastima. On je pomogao u izgradnji prve ruske rafinerije nafte, objavio teorije koje se tiču njenog porekla i predvideo da će ona postati ključna komponenta svetske ekonomije.

Mendeljejev je 1863. godine predložio naftnoj kompaniji da pumpa naftu putem cevovoda. Pre toga, naftni derivati su transportovani u kolicima i kožnim torbama. Pažljivim proučavanjem naftnih proizvoda, Dmitrij je zaključio da su ugljovodonici abiogenički i da se formiraju duboko unutar Zemlje. Zapisao je: "Osnovna činjenica je uočiti da se nafta rađa u dubinama Zemlje, i to je jedino mesto gde moramo tražiti njeno poreklo." 

Periodni sistem elemenata će se još dugo istraživati 

Mendeljejev je, dok je stvarao periodni sistem, znao da on ima određene nedostatke i šta bi trebalo da promeni. Predvideo je šta će se dešavati u budućnosti, da će se obavljati istraživanja koja će koristiti moderniju opremu od one koju je on tada imao i da će posao biti dosta lakši u budućnosti. 

Mendeljejev periodni sistem elemenata je empirijski, on je poređao elemente gledajući njihovu atomsku težinu, a onda je primetio da se neke osobine javljaju periodično. Ako je imao niz osobina kojima je u jednom periodu je nedostajao jedan element, on je ubacivao onaj “neotkriveni”.

Saznajte i Predložena imena za 4 nova hemijska elementa

On je izostavio plemenite gasove iz svog periodnog sistema iz jednog veoma dobro razloga: nisu bili poznati, a nije bilo ni poznatih elemenata sa sličnim svojstvima koja bi ga mogla dovesti do sumnje da su ikada bili poznati.

Nepoznanice i kontraverze

Kada je imao 43 godine, Mendeljejev se zaljubio u 19-godišnju devojku i zatražio razvod od svoje prve supruge. U Ruskoj pravoslavnoj crkvi, razvod je bio nešto komplikovano što se uglavnom izbegavalo. Kada se konačno razveo, crkva je zabranila Mendeljejevu da se ponovo venča u narednih šest godina, ali je on prekršio zabranu. Najverovatnije zbog toga, njegovo primanje u Rusku akademiju nauka je odbijeno.

Mendeljejev je umro 1907. godine u svojoj 72. godini, a element 101 Mendeljevijum je nazvan po njemu.

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/

*Pratite našu Fejsbuk stranicu >>> NatGeoMagazine Srbijabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...