Na današnji dan, 25. januar: Rođena Virdžinija Vulf

Engleska književnica Adelina Virdžinija Vulf rođena je na današnji dan 1882. godine.

Na današnji dan, 25. januar: Rođena Virdžinija Vulf Foto: Facebook/Virginia Woolf

Virdžinija Vulf se ubraja u najznačajnije engleske romanopisce 20. veka. Jedna od najznačajnijih engleskih spisateljica često se stavlja rame uz rame sa Džejmsom Džojsom, te ubraja u ključne ličnosti modernizma. 

Autor je nekoliko romana koji su mahom prožeti autobiografskim detaljima, od kojih je svakako najpoznatiji Gospođa Dalovej iz 1927. godine, gde eksperimentiše i usavršava tehniku toka svesti. 

Takođe je poznata i po feminističkim stavovima koje je uglavnom iznosila u svojim esejima, te i po svom nedefinisanom seksualnom opredeljenju.

Ono što je, međutim, obeležilo njen život jesu brojni psihički problemi, propraćeni nebrojenim nervnim krizama, kao i, paradoksalno, njena smrt, koja se često stavlja u prvi plan kada se govori o životu Virdžinije Vulf.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Falmadewoolf%2Fposts%2F1226548737425248%3A0&width=500" width="500" height="847" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.