Suviše nadarena za patnju: Život Marije Kiri

Najugledniju francusku naučnicu, dobitnicu dve Nobelove nagrade, Mariju Kiri, progonili su ne samo naučni izazovi, nego i mučne medijske i ljubavne afere

Javni identitet 

Uz nebrojane, teške uspone i strme padove, život Marije Kiri nije imao ravnu putanju. Kako piše Barbara Goldsmit, godina 1911. je godina u kojoj sjaj Nobelove nagrade nestaje u senci afere koja preko noći postaje glavna tema dnevne štampe i preuzima njen javni identitet. Pol Lanžven, oženjeni fizičar, razlog je što je Marija obukla cvetnu umesto crne haljine. Prepiska ljubavnika, prosleđena putem lukave gospođe Lanžven, postaje sadržaj najčitanijih novina i vraća Mariju na početak.

U očima javnosti događa se preokret – slavna hemičarka postaje poljska emigrantkinja koja rastura brakove. Skandal će biti okidač nervnog sloma praćenog godinom provedenom u lečenju, nakon čega će se Marija Kiri vratiti u laboratoriju, ponovo, odevena u crnu haljinu.

U epohi kada prestižni program Evropske komisije kojim se finansiraju najbolji naučnici Evrope nosi ime Marija Sklodovska Kiri i kad je njeno ime takođe vezano za status žena u nauci, ona  predstavlja oličenje ženske snage, nastale u vremenu kada je svet bio sve samo ne naklonjen ženama. No, borba za položaj u “muškom” društvu  bila je samo prepreka u nizu pred kojom ova hrabra naučnica nije ustuknula.

Njen trag nije ostao samo u nauci – od siromašne poljske studentkinje do gospođe Kiri, postala je simbol Francuske. Njena ćerka Irena, sa kojom je u toku Prvog svetskog rata uradila preko hiljadu rendgenskih snimaka, svakodnevno odlazeći na bojište, spašavajući Francusku od velikog gubitka, zaslužna je za donošenje zakona o pravu glasanja žena u Francuskoj, 1945.godine.

Mada se kroz biografije poput „Opsesivnog genija“ poslednjih godina mnogo toga nepoznatog saznalo o drugoj strani madam Kiri, slika o njoj se nije pretvorila u sliku nežne i osetljive žene u crnoj hanjini sa belom čipkom. Marija Kiri je, kako će napisati njena ćerka Eva, takođe njen biograf, bila „suviše nadarena za patnju“.

Izvor: Elementarijum

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/

*Pratite našu Fejsbuk stranicu >>> National Geographic Srbija bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.