Rezultati nove studije: Prvorođena deca su lošijeg zdravlja?

Možda prvorođena deca imaju određenu prednost kad je u pitanju pažnja roditelja, ali prema rezultatima nove studije, ova deca su podložnija bolestima i zdravstvenim problemima, od gojaznosti do povišenog krvnog pritiska.

Rezultati nove studije: Prvorođena deca su lošijeg zdravlja? Foto: Shutterstock

Prednost pažnje i sredstava roditelja može postati teret, pa tako stres od uspeha u školi, ispunjenja poslovnih očekivanja mogu se kriti iza nekih zdravstvenih problema.

Istraživanje (najveće ovog tipa) bilo je bazirano na zdravstvenim podacima skoro 400.000 Norvežana, skupljenih više od četvrt veka, piše Daily Mail.

„Sveukupno, otkrili smo da su prvorođena deca manje zdrava u pogledu fizičkih markera poput krvnog pritiska, triglicerida i indikatora prekomerne težine i gojaznosti“, rekla je vođa istraživanja profesor Sandra Blek sa Univerziteta Teksas u Ostinu.

„Na primer, u poređenju sa petim detetom u porodici, prvorođena deca imaju 5 puta veće šanse za gojaznost i 7 procenata više za povišen krvni pritisak tako da, za razliku od obrazovanja i zarade, ne postoji jasna prednost prvorođenih u zdravstvenom pogledu“, dodaje Sandra.

Nastava vas očekuje na narednoj strani >>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.