5 najvećih misterija u fizici koje još uvek nisu rešene

Iako su se naučnici do sada izborili sa mnogim tajnama u nauci, odgovore na sledeća pitanja u fizici još uvek nisu pronašli odgovor...

Materija i antimaterija

Postoji jasna nedoslednost između odnosa ove dve supstance. Pretpostavlja se da je u ranom svemiru trebalo da bude jednaka količina materije i antimaterije, ali sada je smemir preplavljen običnom materijom. Postoje mnoge teorije, ali za sada nijedna ne daje konačan odgovor. 

Vreme, napredni marš

Postajemo samo stariji, a ne i mlađi. Drveće samo postaje više, ne vraća se pređašnji stadijum žira. Vreme teče samo u jednom smeru... ali zašto mi ne možemo vratiti naše satove?

340 godina od velikog eksperimenta: 4 stvari koje možda niste znali o brzini svetlosti

Živimo u hologramu

Ova misterija je veoma zbunjujuća. Svemir, sve što vidimo i osećamo i doživljavamo, moglo bi da zapravo ima dve prostorne dimenzije. Zamislite 2D hologram, poput onog na poleđini kreditne kartice: može da sadrži sve informacije 3D slike, ali u samo dve dimenzije. Neki naučnici su pretpostavili da je naš svemir poput tog holograma na vašoj kreditnoj kartici: prostor izgleda kao da se sastoji od tri dimenzije, ali bi moglo ispasti da je sve što vidimo samo projekcija iz 2D svemira koji se nalazi van naše percepcije.

 bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...