Najzanimljiviji običaji: 8 prazničnih tradicija širom sveta

Koliko zrna grožđa je potrebno za sreću? Kako se na Filipinima priziva novčana dobit? Svuda na svetu se u vreme praznika izvode različiti običaji, a mi vam predstavljamo najinteresantnije...

5. Krofne umesto krompira

Hanuku u Maroku mnogi slave praveći krofne različitih ukusa, za razliku od većine Jevreja koji, tradicionalno, prave krompir-šnicle.

6. Lunarna Nova godina

Budisti u Mongoliji slave lunarnu Novu godinu (Tsagaan Sar), koja dolazi u prvim mesecima gregorijanske godine (2017. ovaj festival odigraće se krajem februara). Proslava ove Nove godine manifestuje se jedenjem ul bloova, dubkastog kolača, od kojeg prave čitave kule. 

7. Potkovica za sreću

Deo proslave Nove godine u Finskoj podrazumeva topljenje manjih konjskih potkovica, nakon čega se obavlja ritual predviđanja budućnosti. Otopljeno gvožđe se sipa u kantu ledene vode, u kojoj se brzo zamrzne - a novonastali oblici se tumače kako bi se predvidela sreća, zdravlje, bogatstvo i još mnogo toga u predstojećoj godini. 

8. Za novčanu dobit

Na Filipinima, jedu se kolači okruglastog oblika, koji asociraju na novčiće, i time se priziva bogatstvo predstojeće godine.

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.