5 najvećih arheoloških otkrića u 2016. godini

Ove godine, arheolozi su iskopali veliku količinu istorijskog bogatstva koje ne samo da je otkrilo neke nesvakidašnje ideje antičkih naroda, već je odgonetnulo mnoge tajne dobro poznatih artefakta.

4. Megalitski kompleks u Kazahstanu 

Arheolozi su ove godine pronašli i neverovatni megalitski kompleks u Kazahstanu, koji se prostire na više od 120 hektara (veličina 200 fudbalskih terena) i star je više od 1500 godina. I dok su iskopavanja još uvek u toku, ali su za sada već pronađeni kameni spomenici na kojima su ugravirane slike oružja i životinja, kao i sedlo delimično načinjeno od srebra. Ovaj kameni kompleks verovatno su napravili Huni, nomadi koji su putovali prerijama Azije i Evrope i na svojim putovanjima često dolazili u sukob sa rimskom carstvom.

Saznajte: 19 najvećih gradova u istoriji

5. Otvaranje Isusove grobnice

Arheolozi su nedavno vršili istraživanja Isusove grobnice - za koju su ljudi kroz istoriju verovali da sadrži posmrtne ostatke Isusa Hrista. Prema legendi, grobnica je pronađena u četvrtom veku nove ere, nakon što je Helena, majka cara Konstantina, putovala u Jerusalem i naredila iskopavanja tokom kojih je pronađena grobnica. Kada je lokacija grobnice utvrđena, izgrađen je omanji hram iznad nje, a potom je i zaštićena debelom mermernom pločom. 2016. započeta su nova istraživanja na ovom lokalitetu. Tokom iskopavanja pronađen je krečnjački ležaj, na kome je, prema legendi, Isusovo telo bilo položeno. Ova istraživanja mogu obasjati nova svetla i doneti nova saznanja o samoj grobnici, ali i o legendama koje je okružuju.

Pročitajte: Otvorena prvi put nakon 500 godina: Grobnica Isusa Hrista vodi ka novom otkriću!

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/

*Pratite našu Fejsbuk stranicu >>> National Geographic Srbija
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.