Na Arktiku je nekad bilo toplo kao na Floridi: Iskopani ostaci ptice stare 90 miliona godina to potvrđuju

U ledenim dubinama Arktičkog arhipelaga iskopani su najstariji ostaci ptica ikada koji pružaju uvid u to kako je nekad izgledao ekosistem ovog područja.

Stovrenja poput kornjača, velikih slatkovodnih riba i champsosaurs (sada izumrlih reptila poput krokodila) su delili tople ravnice što je daleko od ledenih predela koji se sada nalaze na ovom mestu.

„Fosili nam otkrivaju kakav bi svet mogao da izgleda, svet bez leda na Arktiku“, kaže Ričard Bono, kandidat doktorand za nauku o životnoj sredini i zemlji na Univerzitetu i član Tardunovog tima.

„Izgledalo bi mnogo drugačije nego danas gde imate tundre i manje životinje“, kaže Bono.

Drevni fosili ptica su pronađeni iznad bazaltnih polja lave, nastalih iz serije vulkanskih erupcija. 

Eksperti veruju da su ovi vulkani ispustili ugljen-dioksid u atmosferu izazivajući efekat staklene bašte koji zagreva područja oko Zemljinih polova, a ovakav ekosistem je omogućio velikih pticama, uključujući i Tingmiatornis arctica da napreduju i razvijaju se. 

Tokom iskopavanja, naučnici su pronašli tri kosti ptice, koje se nalaze na krilima. 

Na osnovu debljine i karakteristika kostiju, paleontolog Džulija Klark sa Univerziteta u Teksasu je mogla da odredi evolutivni odnos novih ptica.

„Ove ptice su relativno bliski rođaci svih živih ptica i obuhvataju neke od nastarijih rekoda fosilnih ostataka ptica u Severnoj Americi“, kaže Klark.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.